...

FAQ

Veelgestelde vragen

faq

Een laadstation vraagt geen periodiek onderhoud. Als er een software probleem optreedt of een onderdeel kapot gaat, kan het wel mogelijk zijn dat er een herstelling uitgevoerd moet worden door één van onze techniekers. Alhoewel dit meestal de uitzondering dan de regel is. Om de levensduur te bevorderen is het aangeraden om de buitenkant van de laadpaal af en toe te kuisen met een vochtige doek.


Voor mensen zonder een oprit die een laadpaal wensen, is er geen andere mogelijkheid dan om de laadkabel over het voetpad te laten lopen. Het hangt van de gemeente of dit mag of niet. Door sommige gemeentes is dit toegelaten, maar u bent wel steeds aansprakelijk voor eventueel struikelgevaar. Anderen daarentegen hebben specifieke voorwaarden voor wanneer dit wel of niet mag. Bijgevolg, raden wij u steeds aan om uw gemeente te contacteren over eventuele richtlijnen.


Het opladen van een elektrische auto is mogelijk op verschillende locaties, namelijk thuis, op het werk en onderweg. Thuis of op het werk opladen biedt natuurlijk meer gemak, omdat u dan niet hoeft te wachten tot uw auto is opgeladen. Bovendien is het aanzienlijk goedkoper dan opladen bij een publiek laadstation. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat u zowel thuis als op het werk over een laadstation beschikt. Als u echter bij een publiek laadstation wilt opladen, heeft u een laadpas nodig. Houd er hier wel rekening mee dat niet elke laadpas compatibel is met elke aanbieder van publieke laadstations.


Bij het opladen van een elektrische auto is het belangrijk dat de juiste type stekker gebruikt wordt. Dit geldt zowel voor de laadpaal als de auto. De Type 2 stekker wordt altijd gebruikt voor auto's en laadstations in zowel Europa als de Verenigde Staten. Daardoor is het vrij uitzonderlijk dat u een laadstation niet kan gebruiken. Er bestaan bovendien twee soorten laadpalen, namelijk 1-fasige en (de snellere) 3-fasige laadpunten.


Het is eenvoudig om dit zelf uit te rekenen aan de hand van volgend voorbeeld. Het is belangrijk om te weten dat batterij capaciteit van een elektrisch auto uitgedrukt wordt in kWh. Hoe groter deze accu capaciteit hoe groter de batterij opslaginhoud. Stel dat u rijdt met een elektrisch auto met 68kWh aan accu capaciteit en het laadpunt waar u staat levert een vermogen van 6,8kWh. Dan duurt het 68kWh / 6.8kW = 10 uur om uw auto volledig op te laden bij dit laadstation (indien de batterij helemaal leeg is). Er bestaan snelladers die hogere vermogens kunnen leveren en waardoor u uw auto op veel kortere tijd kan opladen. Bovendien is het niet noodzakelijk om de batterij steeds volledig op te laden, bijvoorbeeld, wanneer u snel terug op de weg wil zijn.


Bij een éénfasige aansluiting is het maximale laadvermogen 7.4 kW, wat betekent dat de laadpaal een stroom van 32A zal verbruiken. In de meeste huizen en appartementen is de éénfasige aansluiting echter beperkt tot 40A. Als de laadpaal op vol vermogen werkt, blijft er slechts 8A over voor uw huishoudelijke apparaten, wat niet voldoende is. Om dit te verhelpen, raden wij u ten zeerste aan om over te schakelen naar een driefasige aansluiting of om dynamic load balancing te installeren.

Bij een driefasige aansluiting is er meer vermogen beschikbaar dat kan worden verdeeld tussen uw huishouden en de laadpaal. Bovendien kunt u, indien nodig, sneller laden dan 7.4 kW. Dit biedt u meer flexibiliteit en hogere laadsnelheden voor uw elektrische voertuig.

Als u echter geen upgrade wilt uitvoeren naar een driefasige aansluiting, is het sterk aan te raden om dynamic load balancing aan te schaffen. Dit systeem zorgt ervoor dat de energie optimaal wordt verdeeld tussen uw huis en de laadpaal, waardoor u de beschikbare energie efficiënter kunt benutten. Bovendien voorkomt het overbelasting en onnodige stroomuitval.


Bij een driefasige aansluiting is er een maximaal laadvermogen van 22 kW beschikbaar, wat betekent dat de laadpaal een stroom van 32A zal verbruiken op elke fase. Echter, als uw woning een 3x25A aansluiting heeft, kunt u slechts tot maximaal 11 kW laden. Als u echter wilt kunnen laden met 22 kW, kunt u overwegen uw aansluiting te verzwaren. Ongeacht de gekozen laadcapaciteit raden wij ten zeerste aan om dynamic load balancing te installeren. Dit systeem zorgt ervoor dat de energie optimaal wordt verdeeld tussen uw huis en de laadpaal, waardoor u de beschikbare energie efficiënter kunt benutten. Bovendien voorkomt het overbelasting en onnodige stroomuitval.


Het elektriciteitsfactuur bestaat uit drie delen: energiekosten, nettarieven en heffingen. Het capaciteitstarief (www.youtube.com/watch?v=FgdXC210Dx4) is een recente tariefstructuur die wordt gebruikt om een deel van de nettariefkosten te berekenen. Nettarieven omvatten kosten zoals het transporteren van opgewekte elektriciteit naar uw huis, het onderhoud en de aanleg van het distributienetwerk. Voorheen werden deze kosten evenredig met uw totale elektriciteitsverbruik. Met het capaciteitstarief worden deze kosten echter bepaald op basis van het maximale kwartiervermogen of het maximale gemiddelde piekvermogen gedurende een interval van 15 minuten. Onze assortiment aan laadpalen is uitgerust met functies die helpen bij het beheersen en beperken van deze kost.


Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Neem dan zeker contact op door het vragenformulier in te vullen of ons een bericht te sturen, en wij doen er alles aan om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Bovendien is het vragenformulier zo ontworpen dat wij uw vraag zo efficiënt mogelijk kunnen beantwoorden.

Uitgelichte pagina's

...
Blog & nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws inzake elektrisch rijden of kom meer te weten over laadpalen en EV in het algemeen.

Lees meer

...
Laadpaal opties

Wilt u meer weten over de verschillende laadpaal opties? Bezoek dan zeker deze pagina!

Lees meer

...
Laadpalen overzicht

Met dit handige overzicht kan u onze geselecteerde laadpalen gemakkelijk vergelijken.

Lees meer