...

Laadpaal opties

Algemene informatie

Laadmodi

Laadmodus 1: De laadkabel van het voertuig is rechtstreeks ingeplugd in het stopcontact. Dit type laden biedt geen bescherming tegen overbelasting of kortsluiting en wordt daarom afgeraden.

Laadmodus 2: De laadkabel van het voertuig is rechtstreeks ingeplugd in het stopcontact, maar beschikt over een ingebouwde beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting. Gebruikmaken van een huishoudelijk stopcontact is het vermogen beperkt tot 2.3 kW. Deze laadkabel krijgt u meestal bij de aankoop van een hybride of elektrische wagen.

Laadmodus 3: De kabel is in een laadpaal gestoken. Het maakt gebruik van een laadpaal met een eigen controle- en beveiligingssysteem en een laadkabel met een geïntegreerde communicatie-interface tussen de auto en de laadpaal. Deze modus wordt vooral gebruikt bij particuliere laadpalen voor het opladen van zowel full electric als hybride voertuigen. Het laadvermogen varieert van 3,7 kW tot 22 kW.

Laadmodus 4: De laadkabel van het voertuig is rechtstreeks ingeplugd in een "snellader", die DC-stroom aan het voertuig leverd. Dergelijke laadpalen kunnen tot 350 kW laadvermogen leveren.

...
...
Laadconnectoren

Type 1: Ook wel bekend als de "J1772" connector, wordt gebruikt in Noord-Amerika en Japan. Deze connector wordt gebruikt voor AC-laden en heeft vijf pinnen.

Type 2: Ook bekend als de "Mennekes" connector, is de meest voorkomende connector in Europa. Deze connector wordt gebruikt voor AC-laden en heeft zeven pinnen. Type 2 kan ook worden gebruikt voor DC-laden in combinatie met een extra DC-pinsysteem, zoals de CCS.

CHAdeMO: Deze connector wordt gebruikt voor DC-laden en is ontwikkeld door de CHAdeMO Association in Japan. CHAdeMO-connectoren hebben drie grote pinnen en worden voornamelijk gebruikt door Japanse autofabrikanten.

CCS: Ook bekend als de "Combined Charging System", is ontwikkeld door een consortium van Europese autofabrikanten en laadinfrastructuurproviders. CCS combineert AC- en DC-laden in één connector en heeft zeven pinnen. CCS-connectoren zijn voornamelijk te vinden op Europese en Amerikaanse EV's.

Laadvermogen

Het laadvermogen van een laadpaal kan worden berekend door te kijken naar de maximale stroomsterkte en spanning die de laadpaal kan leveren. Het laadvermogen wordt uitgedrukt in kilowatts (kW) en kan worden berekend met behulp van de volgende formule:

Laadvermogen (kW) = Maximale stroomsterkte (A) x Spanning (V) / 1000

Bijvoorbeeld, als een enkelfasige laadpaal een maximale stroomsterkte kan leveren van 32 ampère (A) en een spanning van 240 volt (V), dan is het laadvermogen:

Laadvermogen (kW) = 32 A x 240 V / 1000 = 7,68 kW

Een driefasige laadpaal met dezelfde maximale stroomsterkte en spanning levert ongeveer 3 keer zoveel vermogen.

...
Laadtijd

De laadtijd om de batterij van een auto van 0% tot 100% te laden wordt in het ideale geval berekent als volgt:

Laadtijd (h) = Capaciteit accu (kWh) / Laadvermogen (kW)

Merk op: Het laadvermogen hangt af van het vermogen van de laadpaal, het laadvermogen van de kabel en en het maximale laadvermogen van de boordlader in de auto. Vul het kleinste vermogen van de drie in.

Deze berekening is echter een benadering, die geldig is van 20% tot 80% van de accu. In de praktijk duurt het opladen van 0% tot 20% en van 80% tot 100% echter langer.

Praktisch voorbeeld

Stel u schaft een Cupra Born aan met een bruikbare capaciteit van 77 kWh. Volgens de specificaties heeft deze auto een maximale DC laadvermogen van 135 kW, dat wordt opgelegd door de boordlader van de auto. Bovendien is de auto compatible met een connector type 2 en CCS. Wanneer u beschikt over een thuislader van 11 kW met een type 2 connector, kan de laadtijd om de Cupra volledig op te laden, benaderd worden door:

Boordlader Kabel Laadpaal Beperkend vermogen Laatdtijd
135 kW 22 kW 11 kW 11 kW ±11u00min

Stel u gaat naar een publieke laadpaal, zoals FastNed, waar het laadpunt een vermogen levert tot 300 kW. De CSS connector met kabel kan tot 350 kW aan. De laadtijd wordt als volgt berekend:

Boordlader Kabel Laadpaal Beperkend vermogen Laatdtijd
135 kW 350 kW 300 kW 135 kW ±0u34min

Opties

...
1-fasige of 3-fasige laadpalen

Kies je voor 1-fasige laadpalen of toch eerder 3-fasige laadpalen? Dit hangt vooral af van de aansluiting van uw woning: is die eenfasig (ook wel monofasig genoemd) of driefasig? De 3-fasenaansluiting kan hogere laadsnelheden behalen. Dit is vooral handig als je je auto in een mum van tijd weer helemaal opgeladen wilt hebben.

Indien je geen verzwaring wilt, kiest je toch beter voor een laadpaal die zowel monofasig als driefasig gebruikt kan worden. Op deze manier kan je later met driefasige stroom werken. Je zal dan in de toekomst enkel de aansluiting moeten vervangen en niet de laadpaal.

Het is sterk aangeraden om dynamic load balancing aan te schaffen als je een monofasige aansluiting hebt, aangezien deze techniek voorkomt dat er overbelasting plaats vindt. Wij raden het echter altijd aan.

Wallbox of laadpaal staander

De keuze tussen een laadpaal aan een muur of aan een paal hangt af van verschillende factoren, zoals beschikbare ruimte, kosten, flexibiliteit en gebruikssituatie. Het is belangrijk om de verschillende opties te overwegen en te bepalen welke optie het beste past bij uw behoeften en situatie.

...
...
Vaste kabel of losse aansluiting

Met een laadpaal met een vaste kabel ben je verzekerd van meer veiligheid en gebruiksgemak, terwijl een laadpaal met een losse aansluiting meer flexibiliteit biedt en vaak goedkoper is om te repareren of vervangen. Overweeg daarom goed welke optie het beste past bij uw situatie en behoeften.

Enkele of dubbele lader

Met een enkele lader ben je verzekerd van een eenvoudiger installatieproces en een lagere prijs, terwijl een dubbele lader meer flexibiliteit biedt en geschikt is voor situaties waar meerdere auto's moeten worden opgeladen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat indien je later een tweede laadpaal wilt installeren, de elektricien de nodige voorzieningen kan treffen om dit mogelijk te maken. Zo hoef je niet meteen te investeren in een dubbele lader als je hier nu nog geen behoefte aan hebt.

...
Advies van EasyCharged?

Maak een afspraak en ontvang nadien een gratis offerte op maat van uw bedrijf of uw thuis. Onze specialisten nemen graag de tijd om u persoonlijk advies te geven tijdens een bezoek ter plaatse. Bijgevolg kunnen wij de juiste installatie voor u samenstellen.

Afspraak voor particulieren >
Afspraak voor bedrijven >
Verdere vragen?

Raadpleeg dan zeker onze veelgestelde vragen of neem gratis contact op met EasyCharged via het vragenformulier. Bovendien beantwoorden wij graag al uw verdere vragen en onze specialisten helpen u met plezier verder in geven van advies.

Veel gestelde vragen >

Slimme opties

Dynamic load balancing

Load balancing is een module die de beschikbare stroom meet en deze optimaal verdeelt over het huis en de laadpaal. Hierbij krijgen de elektrische apparaten van het huis, zoals een fornuis of verlichting, voorrang op het laden van een auto. Het zorgt ervoor dat het huis voldoende stroom heeft om aan de dagelijkse energiebehoeften te voldoen, terwijl de auto toch efficiënt wordt opgeladen. De module heeft tot doel overbelasting, wat kan leiden tot stroomuitval, te verkomen.

Power sharing

Met power sharing kunnen gebruikers met meerdere laadpalen de beschikbare energiecapaciteit proportioneel verdelen over alle actieve EV-laadstations. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat elke laadpaal efficiënt wordt gebruikt en dat er geen overbelasting van het netwerk plaatsvindt. Zo wordt het proces van het opladen van elektrische voertuigen geoptimaliseerd en wordt ervoor gezorgd dat er altijd voldoende stroom beschikbaar is voor alle laadpalen.

Dynamic price shaving

De laadpaal past zich aan uw elektriciteitstarief aan, van dag-nacht tarief, dynamisch dagtarief tot capaciteitstarief. Bovendien maakt de laadpaal gebruik van kunstmatige intelligentie om dynamische marktprijzen te voorspellen en zo tegen zo laag mogelijke tarieven te laden. Weervoorspellingen spelen hierbij een belangrijke rol, omdat de prijzen dalen bij veel zonlicht bijvoorbeeld.

Split billing

Split billing is een methode om de laadkosten van elektrische bedrijfsvoertuigen te scheiden van het huishoudelijk energieverbruik. Het maakt gebruik van slimme laadpalen die via een dashboard of app inzicht geven in de laadsessies en kosten. Werkgevers kunnen ook een laadpaal bij hun werknemers plaatsen en een split-billing contract afsluiten met een derde partij die hen ontzorgt van de opvolging, facturatie en terugbetaling van de laadkosten aan hun werknemers. Met split billing kunnen werknemers thuis laden via de eigen laadpaal en kunnen bedrijven de kosten vergoeden.

Eco Smart

Door gebruik te maken van de groene stroom die wordt opgewekt door uw zonnepanelen of windturbines, kunt u uw elektrische voertuig op de meest efficiënte en duurzame manier opladen. Met twee modi om uit te kiezen, bepaalt u zelf of u volledig groen wilt gaan of oplaadt met een mix van groene en netstroom. Zo kunt u uw auto opladen op een manier die het beste past bij uw behoeften en bijdraagt aan een schonere en duurzamere wereld.

Gebaren­herkenning & Gezichts­herkenning

Met deze technologie wordt je beweging herkend en geïnterpreteerd, zodat je met een simpel handgebaar de instellingen van het apparaat kunt aanpassen. Daarnaast wordt de oplader automatisch ontgrendeld zodra er een bekend gezicht wordt herkend.

Scheduling

Laat uw elektrische auto op op vooraf ingestelde tijdstippen naargelang uw wensen.